Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία


Τα παιχνίδια πρέπει να είναι διασκεδαστικά και συναρπαστικά. Ορισμένα παιχνίδια περιλαμβάνουν το μυαλό και άλλα το σώμα. Κάποια περιλαμβάνουν και τα δυο. Λόγο αυτής της ιδιότητας τα παιχνίδια μπορεί να είναι το φάρμακο για έναν προβληματικό οργανισμό.

Εικονική πραγματικότητα

Οι πρώτες προσπάθειες για να χρησιμοποιηθούν τα παιχνίδια για θεραπεία επικεντρώνεται στην εικονική πραγματικότητα, έναν υπολογιστή-προσομοιωμένο στο περιβάλλον, και σε  ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει σαν να ήταν στο «πραγματικό» κόσμο. Μια εικονική πραγματικότητα μπορεί να  προσέγγιση το φόβο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα αεροπλάνο ή σε μια κρουαζιέρα.
Σύμφωνα με το PubMed, οι ερευνητές δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για να βοηθήσουν  τους ανθρώπους με  ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας . Εδώ είναι ένας κατάλογος:
μετά-τραυματικό στρες
αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό
κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνεύματος
διακοπή του καπνίσματος
αυτισμό
διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία
τραύλισμα
φοβίες όπως ο φόβος ομιλίας σε δημόσιο περιβάλλον ή τον φόβο των ανοιχτών χώρων
ανακούφιση του πόνου μεταξύ ανθρώπων με εγκαύματα


Exergames

Τα παιχνίδια μπορεί επίσης να βοηθήσουν  τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι. Οι ερευνητές ρίχνουν μια στενή ματιά σε παιχνίδια όπως το Wii της Nintendo, το Fitness και το Kinect του Xbox που βοηθούν στην κίνηση από τον καναπέ.

Πηγή : health.harvard.edu 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου