Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η εικονική πραγματικότητα μειώνει το τσιγάρο


"Καπνιστές που κατέστρεψαν εικονικά τσιγάρα σε υπολογιστή, ως μέρος ενός ψυχοκοινωνικού προγράμματος θεραπείας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, παρουσίασαν σημαντική μείωση της εξάρτησης στη νικοτίνη και υψηλότερα ποσοστά αποχής από τον καπνό, συγκριτικά με τους καπνιστές που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα και έπιασαν μία εικονική μπάλα".


Αυτό έδειξε μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό CyberPsychology and Behavior.
Οι Μπενουά Ζιράρ, Βίνσεντ Τουρκότ και Μπρούνο Ζιράρ από την Κλινική Επαγγελματικής Ψυχολογίας GRAP, στο Κεμπέκ του Καναδά, και ο καθηγητής Στεφάν Μπουσάρντ από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, τοποθέτησαν με τυχαία επιλογή 91 καπνιστές σε ένα αντικαπνιστικό πρόγραμμα υποστήριξης 12 εβδομάδων, και τους μοίρασαν σε δύο ομάδες. Σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, η μία ομάδα κλήθηκε να καταστρέψει εικονικά τσιγάρα, ενώ η άλλη ομάδα κλήθηκε να σφίξει στα χέρια της εικονικές μπάλες, κατά τη διάρκεια 4 εβδομαδιαίων συνεδριών.
Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική μείωση του εθισμού στη νικοτίνη μεταξύ των καπνιστών που είχαν ενταχθεί στην ομάδα των εικονικών τσιγάρων, συγκριτικά με την ομάδα της εικονικής μπάλας. Επίσης, τη 12η εβδομάδα του προγράμματος, το ποσοστό αποχής από το κάπνισμα είχε παρουσιάσει αισθητή αύξηση στην πρώτη ομάδα (15%), σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα (2%).
Μεταξύ άλλων, η μελέτη απέδειξε ακόμα ότι οι καπνιστές, που κατέστρεψαν εικονικά τσιγάρα, έμειναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα (μέση χρονική περίοδος διαμονής > 8εβδομάδες), εν αντιθέσει με την ομάδα της μπάλας (<6 εβδομάδες). Στο εξάμηνο διάστημα που ακολούθησε μετά το τέλος του προγράμματος, το 39% των συμμετεχόντων της ομάδας με τα εικονικά τσιγάρα ανέφερε πως δεν είχε καπνίσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, συγκριτικά με το 20% της ομάδας με τη μπάλα.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η εν λόγω μελέτη αύξησε τη συγκράτηση στη θεραπεία. Συχνά, οι περισσότεροι την παρατάτε πριν καν ολοκληρωθεί. Θα είναι ενδιαφέρον να πάμε τώρα πια παρακάτω και να συγκρίνουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία με άλλες δημοφιλείς θεραπείες, όπως το αυτοκόλλητο νικοτίνης,» δήλωσε η Μπρέντα Κ. Βίντερχολντ, αρχισυντάκτρια του CyberPsychology and Behaviour, από το Ινστιτούτο Διαδραστικών Μέσων στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή: Science Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου