Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εικονική Πραγματικότητα: Νέα θεραπεία για τις φοβίες


Τον Απρίλιο του 1995 παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό (American J.of Psychiatry) μια θεραπεία σε πειραματικό στάδιο, η οποία ήταν βασισμένη στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality, or artificial reality or virtual environment) και η οποία βοήθησε άτομα που έπασχαν από ακροφοβία σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 μήνες) να μειώσουν τον φόβο τους για τα ύψη.

 Αυτή η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που έλεγχε την χρήση εικονικής πραγματικότητας για θεραπείες διαταραχών συμπεριφοράς. Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από φοβίες, η επίδραση των οποίων τα εμποδίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για νέες δυνατότητες αντιμετώπισης των φοβιών ευρέου φάσματος, των οποίων η θεραπεία σήμερα βασίζεται κυρίως στην έκθεση σε πραγματικές καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.
Η Θεραπεία των φοβιών με χρήση εικονικής πραγματικότητας αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτή από τους θεραπευτές. Πλήθος μελετών δείχνουν να είναι αποτελεσματική στην κλειστοφοβία, την ακροφοβία, την φοβία για τα αεροπλάνα όπως και σε άλλες φοβίες.
 Οι μελέτες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί π.χ η χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε Ψυχολογικές θεραπείες όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και Υπολογιστών με έναν αποτελεσματικό τρόπο Στην παραδοσιακή θεραπεία οι φοβίες αντιμετωπίζονται με την σταδιακή έκθεση του ατόμου σε πραγματικό περιβάλλον (in vivo) η μέσω της φαντασίας του σε ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο, άγχος ή/και δυσφορία και τα οποία αποφεύγει και θέλει να απαλλαγεί.
Η in vivo ή μέσω της φαντασίας έκθεση του ατόμου σε ότι του προκαλεί άγχος και φόβο στοχεύει να απευαισθητοποιήσει το άτομο και να μειώσει τις συνδέσεις μεταξύ των φοβογόνων καταστάσεων και των δυσάρεστων συναισθημάτων δίνοντας μια επιπλέον δυνατότητα, την συνειδητοποίηση πως έχει τον έλεγχο και μπορεί να διορθώσει και να αλλάξει αυτά που τον εμποδίζουν να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου